dijous, 27 de juny del 2013

El tibial anterior i el "peu pla"

Si busquem en qualsevol atles d'anatomia trobarem que l'acció del tibial anterior sobre l'esquelet és la de realitzar la flexió dorsal del peu aixecant alhora el canto intern, essent per tant, un dorsiflexor i supinador del peu.

A nivell postural a més de ser un estabilitzador de la tíbia, doncs la subjecta per davant, es considera que el tibial anterior, al aixecar el canto intern del peu, te un paper important en el manteniment de l'arc longitudinal intern del peu (Myers, Kapandji, Campignion, etc.).

Però si observem la inserció distal del tibial anterior veurem que les fibres més laterals d'aquest tendó arriben fins a la cara externa de la base del primer metatarsià, podent participar per tant, en l'extensió del primer metatarsià quan volem fer l'extensió del primer dit, i conseqüentment, provocar la disminució de l'arc longitudinal intern del peu.

Per comprovar si aquesta afirmació és certa, haurem de posar una ma a la cara anterior de la cama, just lateral a la aresta de la tíbia, i llavors mirar d'allargar el peu, tant com ens sigui possible, com si volguéssim tocar el final de la sabata amb la punta del dit gros, però sense moure el calcani (taló) del lloc on és. Si ho fem correctament, notarem a la ma que hem situat a nivell de la tíbia com el ventre del tibial anterior entra en tensió, per tant aquest múscul treballa quan volem allargar el peu. Al allargar el peu, la concavitat de l'arc longitudinal intern disminuirà i per tant, podem afirmar junt amb Kapandji (veure figura 1 ), que el tibial anterior també, ni que sigui de manera molt lleu i junt amb l'extensor del primer dit, pot estar col·laborant en la instal·lació d'un peu en valg o “peu pla”.

A la vista de tot això, haurem de tenir en compte que si estem mirant d'ajudar a una persona a reconstruir un arc intern haurem de; per un costat activar al tibial anterior per que ajudi a mantenir aquest arc, però també haurem de mirar de relaxar amb estiraments, massatges, alliberació dels Trigger Points, etc. les fibres més laterals d'aquest múscul que seran les que acabaran per inserir-se, a través del tendó en el primer metatars, sense oblidar-nos de relaxar a l'extensor del primer dit.

Figura 1. Adaptat de Kapandji

Publicat: 30 de maig de 2013

Autor: Josep Ferrer
Imatges: Josep Ferrer (Llibre 'Masaje Avanzado: Valoración y abordaje de las disfunciones del tejido blando') Ed. Elsevier España

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada